Image

El dilluns 20 de gener, l’Auditori del Cub Blau de la Ciutat Politècnica de la Innovació (CPI) de la Universitat Politècnica de València (UPV) va ser l’escenari triat per a la presentació de la Constel·lació Atlàntica. Aquest ambiciós projecte, liderat per l’Agència Espacial Espanyola (AEE) en col·laboració amb Portugal, busca desplegar un sistema de satèl·lits per a observar la Terra i abordar reptes globals com el canvi climàtic, la sostenibilitat, la seguretat i la gestió d’emergències.

Un acte marcat per la cooperació internacional

La inauguració de l’esdeveniment va estar a càrrec del rector de la UPV, José E. Capilla Romá, qui va destacar el paper de la universitat com a motor d’innovació i emprenedoria a Espanya. En paraules seues, “la Ciutat Politècnica de la Innovació és el cor de la innovació de la UPV i un punt clau d’interacció entre la ciència, la indústria i la societat”. Capilla també va subratllar els èxits de la UPV en l’àmbit de l’espai, com la col·laboració amb l’Agència Espacial Europea (ESA), que disposa d’un dels seus principals laboratoris al campus de la universitat.

El president de l’Agència Espacial Portuguesa, Ricardo Conde, va definir la Constel·lació Atlàntica com “una història de cooperació, enteniment i bones voluntats”. Segons Conde, aquest projecte representa una oportunitat única perquè Espanya i Portugal reforcen la seua posició estratègica com el major bloc terrestre-marítim d’Europa, contribuint de manera decisiva a la sostenibilitat, la seguretat i el lideratge europeu en l’Atlàntic.

La ciència com a motor del progrés

La ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, enginyera de telecomunicacions per la UPV, va destacar que “l’espai és una eina tecnològica al servei de la ciutadania”. En la seua intervenció, va subratllar que la Constel·lació Atlàntica, composta per 16 satèl·lits, s’integrarà amb programes com Copernicus, el major proveïdor mundial de dades d’observació de la Terra. Aquest sistema permetrà millorar la gestió d’emergències i la resposta davant desastres naturals, com els viscuts a la Comunitat Valenciana després de la DANA o l’erupció del volcà de La Palma.

La ministra també va recordar el compromís del Govern amb la ciència i la innovació, destacant que ha sigut responsable de la major inversió en R+D de la història d’Espanya. En aquest sentit, va emfatitzar que la recuperació després de les crisis ha de ser transformadora, “capacitant-nos millor per a afrontar futurs desafiaments”.

Lideratge europeu en observació de la Terra

Simonetta Cheli, directora de Programes d’Observació de la Terra de l’ESA, va ressaltar que Europa és líder mundial en disponibilitat de satèl·lits per al medi ambient. Segons Cheli, aquest sector representa el 33% del pressupost de l’ESA i compta amb una forta participació de la comunitat científica i industrial espanyola. També va destacar les dades generades per Copernicus, que arriben als 300 TB diaris, i la recent col·laboració de l’ESA amb la protecció civil espanyola per a avaluar l’impacte de la DANA a València.

Una visió per al futur

L’esdeveniment va concloure amb la intervenció de Juan Carlos Cortés, director de l’AEE, i la projecció d’un vídeo sobre les característiques de la Constel·lació Atlàntica. Aquest projecte no sols enforteix la posició d’Espanya i Portugal en l’àmbit espacial, sinó que també posa les bases per a una cooperació més àmplia amb Iberoamèrica i Àfrica, consolidant el seu paper com a líders globals en l’observació i gestió del medi ambient.

La UPV referma així el seu compromís amb la innovació i el seu paper com a referent en projectes estratègics que contribueixen al desenvolupament sostenible i al benestar de la societat.

També li pot interessar...

20 Mai 2025

La UPV i la Xarxa de Restauració de Mines i Canteres signen una nova càtedra per a impulsar la sostenibilitat en el sector miner

La Universitat Politècnica de València (UPV), primera universitat tecnològica d’Espanya i la institució acadèmica amb major nombre de càtedres d’empresa del país, ha signat hui un conveni amb l’Associació Xarxa de Restauració de Mines i Canteres (RMC) per a la creació d’una nova càtedra centrada en la recuperació ambiental d’espais afectats per l’activitat minera. L’acte ha estat presidit pel rector, José Esteban Capilla.

19 Mai 2025

José Capilla defensa en la presentació de l'informe de l'OCDE “Millorant la resiliència de les xarxes de telecomunicacions” el paper de la UPV en la resiliència digital global

Durant la seua intervenció, el rector ha destacat la contribució de la UPV a la innovació tecnològica global, subratllant que l'Institut iTEAM ha executat més de 1.300 projectes d'I+D i ha publicat més de 1.600 articles científics en les dues últimes dècades, consolidant la universitat com a referent en investigació i resiliència digital.

16 Mai 2025

El rector Capilla inaugura el Fòrum UPV Innovació 2025, aparador del talent i la transferència de coneixement

El rector de la Universitat Politècnica de València ha donat inici al Fòrum UPV Innovació 2025, un esdeveniment que consolida la UPV com a referent en l'impuls de la I+D+i, la col·laboració amb empreses i la innovació tecnològica al servei de la societat.

Contacta con nosotros

Accede a diferentes tipos de comunicación de la UPV: consultas, solicitudes, incidencias, sugerencias, quejas, felicitaciones...